İthalatta maliyetlerin kontrol altında tutulması profesyonel bir satın alma ekibinin varlığına bağlıdır. Satın alma kararları Geri Bildirim raporlarına göre şekillendirilmelidir. Gelecek planlama kültürü oluşturulurken geleneksel uygulamalar unutulmadan yeni pazarlardan uygun standartlarda kriterler belirlenmelidir. Gümrük uygulamalarımız 8 Rejim üzerinden bize hareketlilik sağlarken, Kanun ve İkincil düzenlemeler belirli şartlar altında faaliyet göstermemize imkan vermektedir.


Gümrüklerde kullanılan 8 rejimin amacına uygun olarak kullanılmadan önce yarar, yarar veya zarar eksi hesapları ile avantajları incelenmelidir. Gümrük kontrolü altında işleme rejimi, belirli eşya dışında, amacına uygun kullanılması durumunda Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından verilebilir. Bu rejimin temel özelliği, malların katma değer yaratması ve ülke ekonomisine fayda sağlaması kriterleri çerçevesinde verilmektedir. 

Gümrük kontrolü altında işleme rejimi örneği. Bir ham ürünün teknik analizleri uygun olmadığı için tarımsal uygunluğu sağlanamamıştır. Bu duruma göre eşyayı istenilen değerlere getirmek ve eşyanın resen elden çıkarılmasını önlemek amacıyla eşya özel işleme tabi tutularak tarım bakanlığının analizine uygun ürün haline getirilecek. . Bir eşyanın şirkete zarar vermemesi için Ticaret Bakanlığının şirket lehine yaptığı başvurudur.


Gümrük idaresinin ithalat rejimi kararlarında kullandığı muafiyet kodlarının kullanılması ile gümrük vergisi muafiyetlerinin mahalli olarak kullanılması veya eşyanın katma değer vergisinin amacına uygun olarak seçilmesi, sahip oldukları özellikler nedeniyle isabetli ve isabetli bir uygulama olacaktır. doğa. Örnek vermek gerekirse ilaç üreten bir firma ruhsatlı ürünlerinin üretiminde Katma Değer Vergisi uygulama tebliğine göre ilaç etkin maddelerinin üretiminde kullandığı tüm ürünler üzerinden %8 KDV tahakkuk ettirmesi gerekmektedir. Burada yanlış tahakkuk ettirilen Katma Değer Vergisi maliyet avantajı açısından firmaya yük getirecek ve rekabet koşullarını zorlayacaktır.


İthalat işlemlerinde maliyetlerin düşürülmesi amacıyla, satın alma yoluyla yapılacak alımlarda öncelikle Avrupa Birliği'nden hammadde veya yarı mamul aranması uygun olacaktır. İthalat işlemlerinde FOB/FCA teslim bedelinin alınması önemlidir. FOB veya FCA teslim yöntemlerinin seçilmesinin nedeni ise malın fabrika çıkış fiyatı ile CIF değerinden ayrıştırılarak gerçek nominal değerlere ulaşmak olacaktır.


Örneğin İhracat Tırları Avrupa'dan her döndüklerinde kargo bulamadıkları için dönüş tırlarında çok düşük kara nakliye fiyatları bulunabilmektedir. İthalat maliyetinin düşürülmesi için malınız gelmeden önce tüm evraklarınızın hazır olması veya diğer kurumlardan alınacak tüm evrakların eksiksiz olması gerekmektedir.


Ürünlerin Limanda beklemesi durumunda yüksek depolama veya demoraj maliyetleri ile karşılaşılacaktır. Bu gibi durumlardan kurtulmak için uzun süre bekleyecek olan eşyaların Genel Antrepolara götürülmesi uygun olacaktır. İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanları/Askılama sistemi uygulamaları yapılmalı ve Gümrük Vergisi muafiyetleri uzun vadede sağlanmalıdır. (Yılda iki kez başvuru takvimi vardır)


Ürünlerin üçüncü ülkelerden gelmesi durumunda Yüksek Gümrük Vergisi + KDV ödememek için ihracattan kaynaklanan KDV iadeleri ödenerek nakit akışına zarar vermeden vergi alınabilmektedir. Ürünler ara girdi olarak kullanılacaksa askıya alınma veya nihai kullanım olasılığı sorgulanmalıdır. 


TSE ve Üretim Girdisi muafiyeti alınarak diğer kurumlarda bekletilmeden ürünler hızla geri çekilmeli ve bu yönteme mutlaka devam edilmelidir. Ürünlerin ihracat şartı ile gelmesi durumunda, Dahilde İşleme İzin Belgesi veya Dahilde İşleme İzin Belgesi alınarak geçici giriş yapılması uygun olacaktır.


Ekonomik Açıdan Etkili Gümrük rejimlerinin daha etkin kullanılması maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltacaktır. (KKDF ve eş etkili diğer vergiler garantilidir) Ürünlerinizin yüksek hacimli ürünler olması durumunda, mallar geldiği gibi gemide işlemlere devam edilerek teslimatı sağlanmalıdır. 


Eşyalarınızın Genel Depolarda beklememesi için firmaların kendi Özel Depolarını kurmaları daha uygun olacaktır. Ürünlerin Hava veya Deniz taşımacılığı kapsamında, Varış Öncesi İthalat İzni alınarak sadece diğerinin iznini bekleyerek Beyanname açılması maliyet avantajı sağlayacaktır.